Teden kulturne dediščine v vrtcu Orehek

Teden kulturne dediščine je potekal od 27. 9.  do 1. 10. 2021. Tema projekta – Dober tek! -je v vsaki skupini zaživela nekoliko drugače.

V skupini Palčki smo spoznavali jabolko in kuhali čežano. Vsak otrok si je vzel eno jabolko. Jabolko smo si dobro ogledali, ga pobožali, stisnili, zakotalili, opisovali, nazadnje pa ugriznili vanj in ugotovili, da je zelo sladko in okusno. Pregrizli smo se prav do jabolčnih pešk. Odločili smo se, da bomo iz jabolk skuhali čežano. Vsi otroci so zelo radi sodelovali pri rezanju olupljenih krhljev. Koščke jabolk smo skuhali, dodali sladkor, cimet in malo masla. V igralnici je zelo dišalo. Čežano smo radi pojedli. Naslednji dan smo naredili plakat z receptom za jabolčno čežano.

V skupini Gozdiček smo prebirali prisrčno zgodbico Juha, ki iz buč se skuha. Pričeli smo zbirati in raziskovati buče. Odločili smo se, da bomo tudi mi iz buč skuhali juho. Izvedeli smo, da odlične juhe iz buč zna skuhati babica Marina, zato smo jo povabili v skupino. Skuhali smo dve vrsti, ena je bila iz buče hokaido, bila je lepe rumeno oranžne barve, zanimivega okusa in vonja. Druga juha je bila iz dolge zelene cukete in je imela okus po goveji juhi. Čisto zares! Otroci so babici pomagali pri rezanju buče in ostale zelenjave. Ko smo juhi postregli, smo kot dodatek lahko izbrali jušne kroglice, zdrobove cmočke ali popečene koščke kruha. Njami, zmazali smo skoraj vse.

V skupini Cofki smo se pogovarjali kakšna je hrana danes in kaj so jedli naši starši in stari starši, naredili smo tudi plakat hrana nekoč/hrana danes. Skupaj smo spekli tudi proseno kašo z jabolki. Spoznali smo vse sestavine in recept in se lotili dela. Najprej je bilo potrebno skuhati kašo in jo ohladiti. Med tem smo pripravili vse sestavine. Najbolj zabavno je bilo stepanje snega. Vsi smo poskusili in na koncu je uspelo, bil je trd in ni padel iz posode. Vse skupaj smo zmešali in spekli. Potem pa seveda pojedli, bila je zelo okusna! Skupaj smo naredili tudi plakat.

V skupini Sončki smo spoznavali pripravo hrane nekoč in danes. Igrali smo se igrico A je kruh pečen? Ogledali smo si pekarno v Drulovki, se pogovarjali kaj vse tam prodajajo in o poklicu pek. Spoznali smo ajdo (na polju), izdelke iz ajdove moke. Nato pa smo spekli še pecivo, ajdovo kašo z jabolki. Mmmm okusno, zdravo, dobro. Na koncu smo svoje delo predstavili na plakatih, ki jih lahko vidite na zgornjem hodniku vrtca.

Plakate z opisom dejavnosti si lahko ogledate v 1. nadstropju pri klančini.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost