Naravoslovni poskusi v skupini Sončki

V mesecu juniju smo v skupini Sončki naredili štiri poskuse. Prvi poskus je bil napihni balonček s čarobnim praškom. Potrebovali smo plastenko, sodo bikarbono, citronko, balon in lij. Otroci so nalili vodo do polovice plastenke nato smo nanjo nataknili balon ter zmešali sodo bikarbono in citronko. To zmes smo stresli v plastenko, malo pretresli in balon se je  napihnil.

Drugi poskus je bil nevidni gasilec. Pri tem poskusu smo potrebovali stekleno posodo, svečko, plastenko, sodo bikarbono in citronko. V večjo posodo smo postavili svečko in jo prižgali. V plastenko smo do polovice nalili vodo in vanjo stresli sodo bikarbono in citronko. Nato smo počasi ob robu steklene posode vlili zmes ob svečko. Svečka je ugasnila.

Tretji poskus je bil čudežni pokrovček. Potrebovali smo stekleni kozarec, mrežico, karton in elastiko. Mrežico smo napeli preko kozarca in jo dobro pritrdili z elastiko. Nato smo v kozarec čisto do roba zlili vodo in kozarec pokrili s kartonom. Na hitro smo obrnili kozarec in vodoravno potegnili karton stran. Voda je ostala v kozarcu.

Četrti poskus je bil balonček, ki mu ne more do živega. Za ta poskus smo potrebovali svečko, vodo in balon. V balon smo nalili nekaj vode, ga napihnili in postavili nad svečo. Balon ni počil, ker je voda hladila opno balona. Opazili pa smo, da se je na drugem mestu balona začel pojavljati črn krog – saje.

Otroci so pri poskusih uživali, se zabavali, hkrati pa so se tudi nekaj naučili.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost