Teden kulturne dediščine na Orehku

V tednu od 26. 9. do 30. 9. 2022 je v našem vrtcu potekal projekt Kulturne dediščine. Letošnji naslov je (VZ)TRAJNOSTNA DEDIŠČINA.

V vrtcu smo se odločili, da bomo iz že uporabljenih nogavic izdelali nove še uporabne igračke.

V skupini Cofki so otroci spoznavali zgodbico O zelo lačni gosenici. Ta je veliko pojedla in zato tudi močno zrasla. Otroci so v vrtec prinesli stare že odslužene nogavice in iz njih s pomočjo vzgojiteljic izdelali vsak svojo gosenico. Z gosenicami so se igrali in jih razstavili, da so si jih lahko ogledali tudi starši.

V skupini Palčki  so otroci  večkrat smo poslušali zgodbico Uhlji takšni in drugačni, avtorja Guida Van Genechtena. Odločili smo se, da bomo iz starih nogavic in tistih, ki so brez para, izdelali zajčke. Vsak otrok je prinesel vsaj eno nogavico. Nogavice so napolnili s polnilom. Vzgojiteljice so pomagale zavezati vrvice okoli nogavic, da sta nastala zajčkov trebušček in glava, na vrhu glave pa so zajčkom smešno štrleli uhlji – tako kot  zgodbici, ko je en od Rikovih uhljev štrlel v zrak, drugi pa visel proti tlom. Vsak zajček je dobil korenček, s katerim si je pomagal, da sta mu oba ušesa štrlela v zrak. Otroci so z zajčki plesali ob skladbi Zajček, rajali smo ob pesmici Didl-dajčka.

Palčki  so sosedom Cofkom  pokazali zajčke ter jim zaplesali ples Didl-dajčka. Cofkova vzgojiteljica Marcela nam je Palčkom predstavila zgodbo Zelo lačna gosenica. Za konec smo vse naše zajčke in gosenice položili v krog, da so se spoznali med seboj. 

V skupini Gozdiček so se odločili izdelati plišaste zajčke iz rabljenih nogavic. Pred tem smo prebrali zgodbo Uhlji takšni in drugačni, ki govori o zajčku Riku s povešenim uhljem in različnosti ter drugačnosti (tudi med nami). Nastali so zajčki – različni in unikatni, vsak je bil malo drugačen, vsi skupaj pa so bili pisana vesela druščina, tako kot smo mi. Z zajčki smo se igrali, pogovarjali in z njimi počivali. Zaplesali smo še otroški rajalni ples Didl, didl, dajčka.

V skupini Sončki so prav tako spoznali zgodbico Uhlji takšni in drugačni. Spoznavali so drugačnost, izdelovali zajčke iz nogavic in naredili plakat ter pripravili razstavo le teh. Naučili so se ples Ob bistrem potoku in ljudsko igro A je kruh pečen? Ob zaključku projekta je skupina Sončki odigrala tudi predstavo otrokom iz skupine Gozdiček, po zgodbici o zajčku Riku.

Za popestritev Tedna kulturne dediščine  je vse otroke v vrtcu obiskala razigrana gospodična Mica Potica in nam v gledališki predstavi predstavila stare predmete in nas naučila peči potico.

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost