Obisk pekarne Gregorc skupine Palčki

V Prašah na domačiji Pr’ Gregorc sta nas pričakala prijazna peka Greta in Jože Zlate. Pokazala sta nam, kako zamesita kruh, sestavine, ki jih dasta v testo, kako testo vzhaja, kako Greta testo stehta in iz njega naredi hlebčke, ki jih da v peharje, da zopet vzhajajo. Med čakanjem na hlebčke smo si najprej ogledali, kako gori v krušni peči in izvedeli, na koliko stopinj se mora ogreti krušna peč, da se kruh lepo speče (od 260 – 280 stopinj). Pek Joža nam je pokazal pripomočke, s katerimi si pomaga pri peči. Medtem, ko je testo v peharjih vzhajalo, smo si ogledali še pujske, kokoši in kuža, velikega bernardinca Bučka, ki ima zelo rad otroke. Na domačiji imajo še mladega bernardinca Bučka, pa so ga raje odmaknili od nas, ker se nas je bal.

Vrnili smo se v pekarno, kjer je pek Joža pometel krušno peč, odstranil žerjavico in pepel, da je Greta lahko s pomočjo loparja v peč naložila hlebce kruha. Vsak hlebec je 4x zarezala. V peči smo našteli 30 hlebcev. Ta kruh bomo jutri jedli za Tradicionalni slovenski zajtrk.

Pot smo nadaljevali proti vrtcu Mavčiče, kjer smo imeli malico, po malici pa so nas otroci skupine Sovice povabili na skupno igro z njihovimi igračami. Imeli smo se zelo lepo, tako fino, da smo skoraj zamudili avtobus za na Orehek.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost